Recepten
In deze rubriek vinden jullie met regelmaat recepten van gerechten die gemaakt zijn met "lekkers van het huis". Alle recepten hebben wij zelf uitgetest!
Cranachan
Ingrediënten
- 300 gr Griekse yoghurt of slagroom
- 1/2 bokaal (260 ml) frambozenjam met rozenwater
- 2 soeplepels whisky
- 2 soeplepels honing
- 2 soeplepels geroosterde havermout
- verse frambozen (ter versiering)
Bereiding
- meng de whisky, honing en jam samen met de yoghurt
- meng ook ongeveer 1/3 van het havermout hieronder
- giet dit mengsel in een glas
- werk af met de rest van de havermout en de verse frambozen
plaats het dessertje een uurtje in de koelkast en dan ... genieten maar
Gepofte appel met cranberries en noten
Ingrediënten
- 2 grote handappels (type Jonagold) - niet geschild!
- 2 eetlepels cranberry jam
- 1 eetlepel walnoten, gehakt
- 1 eetlepel cranberries (vers of diepvries)
- 20 gr boter
- 100 ml appelcider (of appelsap)
Bereiding
- verwarm de oven voor op 175°C
- meng de jam met de walnoten en de verse cranberries
- boor de klokhuizen uit de appels en plaats ze in een ovenschaal
- vul de holtes met het mengsel en druk goed aan
- leg op elke appel een klontje boter
- schenk de appelcider in de schaal
- plaats de ovenschaal in het midden van de oven en laat de appelen ongeveer 40 minuten garen (controleer af en toe met een prikker). Bedruip de appelen regelmatig
Afwerking
- giet het vocht in een steelpan en dik het in met wat zetmeel (maïs of aardappel, ook agaragar kan gebruikt worden)
- leg op elk bord een appel en giet wat sap op en rond de appel
Smakelijk! Het recept is een variatie op de klassieke gepofte appel zoals onze grootmoeders die maakten. Maar in plaats van een boter-kandijsuikervullling gebruiken wij jam met noten. Ook bij het stoven vervangen wij de boter door cider of appelsap. Dit alles maakt het gerecht een stuk lichter, zonder smaak te verliezen - in tegendeel durven wij beweren!
Appelflap Tarte Tatin
Bereiding
- oven voorverwarmen op 175°C
- bakplaat bedekken met bakpapier
- neem 4 stukken bladerdeeg (rond of vierkant) en rol nog even uit
- leg in het midden van elk stuk een flinke lepel Jam "Tarte Tatin"
- vouw de stukken dicht en druk de randen dicht met een vork (zorg dat er geen luchtgaten zijn)
- klop de eierdooier op met de melk en strijk de bovenkant van de flappen in met dit mengsel en schik ze op de bakplaat
- bak de flappen ca. 25 min
Smakelijk!